Graduaties

Kinderen tot 12 jaar doen elk half jaar examen: in januari en in juni/juli. Ze kunnen dan een nieuwe slip of band verdienen. De graduaties vinden plaats tijdens de gewone lesuren. Kinderen laten dan zien wat ze in het afgelopen half jaar hebben geleerd. Judoka’s boven de 12 jaar doen examen in overleg met de trainer.

Slippen en banden: hoe werkt het?
Er zijn zeven banden: – wit (6e kyu)
– geel (5e kyu)
– oranje (4e kyu)
– groen (3e kyu)
– blauw (2e kyu)
– bruin (1e kyu)
– zwart (1e dan).

Voor judoka’s tot 12 jaar zijn er daarnaast nog slippen. Een slip zit aan het uiteinde van de band en kent dezelfde kleuren als de banden. De kleuren slippen gaan ook in dezelfde volgorde omhoog als de kleuren van de banden. Elke judoka begint met de witte band. Bij het eerste examen kan de judoka de gele slip verdienen. Daarna volgen de oranje, groene, blauwe en bruine slip en vervolgens de gele band. Bij de gele band is de eerste slip de oranje.

Kinderen boven de 12 en senioren kunnen alleen banden verdienen. Examens tot en met de bruine band kunnen de judoka’s afleggen binnen de eigen club. Het examen voor de zwarte band (1e dan en verder) wordt afgenomen door een regionale examencommissie.